HALLGATNI ARANY!

2024. január 23. 19:58 - SolarFlex

VANSIND – Mørket (pt.2)

Grib Til Våben – Fegyverbe!

Mint ahogy előző ismertetőmben említettem, az album dán nyelvű dalszövegeket tartalmaz, igyekeztem némi támpontot adni hozzájuk dalcímeik alapján, a "Grib Til Våben" dalszövegének általam elkövetett magyar nyelvre fordítása és adaptálása pedig ismertetőm végén olvasható.

 1. Den Store Ask – A Nagy Kőris

Az északi mitológiában a Nagy Kőris a világfára, az Yggdrasilra utal, mely összeköti a kilenc világot, beleértve Midgardot és Asgardot, vagyis az emberek és az istenek világát. A hatalmas kőrisfa gyökerei és ágai különböző világokba nyúlnak, míg a törzse mintegy tengelyként szolgál, amely körül a világok forognak. E koncepciónak központi szerepe van az északi mitológiában.

2. Grib Til Våben – Fegyverbe!

Agyafúrt viking támadás készülődik, mely könnyed győzelmet ígér, mint korábban Anglia déli területeinek megszállása. A másik oldalról, egy bátor nép markáns vezetője klánja igazi hősévé és uralkodójává válik. A tengerparton felfedezhető szépséges, de mérgező gyűszűvirág első pillantásra ártalmatlannak tűnik – szárán a levelek szórtan lándzsa alakúak és finoman fűrészes szélűek –, de mindig megvédi magát, és vérét veszi annak, ki büszkeségében tiszteletlenül bánik vele. A skót klánok tagjai e virághoz hasonlóan mindhalálig kitartanak, és nem adják meg magukat, míg esélyük nyílik a győzelemre.

3. Blodmosen – Vérmocsár

Az északi mitológiában a mocsarak kapcsolódtak a halálhoz és az alvilághoz. A holt lelkek átkelnek egy mocsáron vagy folyón, hogy elérjék a túlvilágot, ezért gyakran dobtak bele áldozati ajándékokat, melyeket az isteneknek ajánlottak.

4. Før Dagen Gryr – Mielőtt felkel a Nap

Dagr, a Nap istene az északi mitológiában. A fény istene, aki világosságot hoz minden nap. Szülei Dellingr, a hajnal istene, és Nótt, az éjszaka istennője. Dagr szekere, amit a fénylő sörényű Skinfaxi húz, megvilágítja az eget és a Földet.

5. Den Første Fejde - Az első viszály

Gullveig a Vanák egyik istennője, aki a varázslat és a pénz iránti vágy szimbóluma. Amikor az Ázok megpróbálták megölni Gullveiget, ő mindig újjászületett. Ez a konfliktus vezetett a Vanák és az Ázok közötti háborúhoz.

6. Blót – Véráldozat

A véráldozat (óskandináv nyelven „imádat") vallási szertartás volt, mely általában egy szent lakoma formájában zajlott. A blót bármely istennek, a föld szellemének vagy az ősöknek szentelhető volt. E szertartások központi elemei voltak az északi vallásnak, gyakran a régió uralkodói szervezték, és általában a termékenység, a jó termés és a béke biztosítására irányultak.

7. Rejsen Mod Nord – Északi utazás

Hősök kalandos portyázása az északi országokba és egyben utazás az istenek otthonába, Asgardba.

8. Frigg – Frigg  

Odin főisten feleségeként, Frigg nem élt együtt vele, mégis ő a házasság istennője. Közös gyermekeik: Baldr, Hermod és Hödr. Áz főistennőként kísérői is vannak: a gyógyító tudású Eir istennő, valamint a szolgálói Gna, Fulla és Hlin. Házassága nem akadályozza meg abban, hogy kapcsolata legyen Odin testvéreivel, Vilivel és vel. A pénteki napot feltehetőleg róla nevezték el. (Angolul Friday = Frigg’s Day, azaz Frigg napja).

 Grib Til Våben – Fegyverbe!

Alkonyatkor elindultak a győztesek szellemével.

A hadjárat északra tartott, lopakodtak a sötétségben.

Győzelmük biztosnak tűnt, hisz bevették korábban Angliát,

De a klán, kivel találkoztak, most bátran ellenállt.

      Hajónk az északi parton várt

      De a gyűszűvirág vért kívánt...

      Hey!

             Fegyverbe!

             Még ha közel is a vég,

             Holdvilágnál az ellenség

             A mi erőnkhöz fel nem ér!

 

Ősi büszkeségük a klánok hegyni súlya

Menyasszonyi fátyla a kötelék hatalma.

Vezérük szívében Észak konok vére,

Megváltaná népét gyűszűvirággal kezében

      Hajónk az északi partnál várt

      De a gyűszűvirág vért kívánt......

      Hey!

            Fegyverbe!

            Még ha közel is a vég,

            Holdvilágnál az ellenség

            A mi erőnkhöz fel nem ér!

 

Fegyverbe! Közel jár az ellenség!

A homokpart elnyeli a kiontott vért.

Fegyverbe! Mutasd meg erőnket!

Ősi földünket közösen védjük meg.

 

Vezérük élre áll és vezeti a seregét.

Lándzsán és kardjukon csordultig viking vér.

Büszkén védi otthonát e pogány nép

Vezetőjük rátermett, szél viszi hírnevét. 

            Fegyverbe!

            Még ha közel is a vég,

            Holdvilágnál az ellenség

            A mi erőnkhöz fel nem fér!

            Kardokat magasba!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://solarplexus.blog.hu/api/trackback/id/tr9818308349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
HALLGATNI ARANY!
süti beállítások módosítása