HALLGATNI ARANY!

2024. január 05. 12:32 - SolarFlex

SIGNUM REGIS - Undivided

Év Albuma 2023

signumregis-undivided-ulterium-artwork.jpg

Az elmúlt év ölében az új Kamelot és Saint Deamon albumok felett lamentálva megkérdőjeleződött bennem a stílusukra vetített darwini evolúcióelmélet természetes szelekcióra vonatkozó passzusa, – ami a teljes műfaj dilemmája is egyben – tudniillik, milyen irányban lehet fejlődőképes a dallamos power metal korhadóban lévő banyatölgye. Enyészettől dohos varázsoduja determináltan megmarad a varázslóiskolák unalomba fulladó, érdekfesztelen előadóterme, melyben a fent nevezettek csupán ismételten elmímelik a „Félvér Herceg”, esetleg az „azkabani fogoly” szerepét?

Persze, megnyugtatásképpen sokadjára ellátogathatunk Hagrid kunyhójába, ahol csendben összerakjuk házi kedvencének, Agyarnak LEGO kockákból megépíthető kutyaházát, majd minden mást hozzáképzelünk. Mármint az ázott kutyaszagot, s amint Norbert, a sárkány bendőgőzével keveredik selymesen lágy fúzióban.

Elvégre átmenetileg megnyugtató válaszokért Potter banyatölgyágon ülő interaktív plüss kuvikjához, Hedwighez is fordulhatunk, ha már az obesitas határát túllépő varjak az EU konformitástól ernyedten elfelejtettek vésztjóslóan károgni, nehogy kiénekeljék csőrükből a klasszikus fadobozos csomagolás nélkül forgalomba hozott camembertet.

– Mi kell a varázsláshoz, gyermekeim? – huhogott Hedwig sejtelmesen, míg a kakasülőn fészkelődött, elégedetten konstatálva, hogy azért lendülnek még kezek a magasba. – Úgy  van! Varázspálca, az kell hozzá! No, hát ugyanígy gondoljatok szeretett zenétekre is. A power metalhoz mi más kellhet még, mint amiről szól? Erő kell, anélkül nem fog menni! Ez ilyen egyszerű! – pislantott végre egy perc után a bölcs hóbagoly. – Az utóbbi Kamelot Excaliburja gyerekkardnak még elmegy, ha már furnérlemeznél jobbra nem tellett, azt is szekercével fabrikálták, max hadonászni jó lesz, de egyébként... Aki találkozott vele évvégi listákon, azt bölcsésznek felveszem magamhoz mesterképzésre. A Saint Deamon kígyójának méregfogára meg koronát húztak az idén, onnantól még pár év, és jöhet a teljes pótlás. Hogy műfogsor vagy implant, maradjon ez egyszer részletkérdés, gyermekeim. Amiben bízhatunk esetükben, az a genetika, ugyanis, ha sikerülne kombinálnunk a kígyót cápagénekkel, még adódhat esély a méregfogak reprodukciójára.

Az ifjoncok bőszen bólogattak – ha egyetértettek, ha nem –, felvéve a kritikusi meghasonulás munkamorálját.

– Most pedig egyenként adjuk valamely ujjunkat Hedwig csőrébe, hadd rágcsálja hangyányit, ennyi boldogság jár neki! – szólalt meg Hagrid, kinyújtóztatva elgémberedett végtagjait.

Amikor végre rám került a sor, ráadásként háromszor megsimogattam buksiját, mire ő elengedte ujjam, és további huhogással válaszolt:

– Hanem súgok én néktek valamit! Vigyázó tekinteteket a Pozsonytól 20 km-re fekvő Szencre vessétek, mely mezővárosi privilégiumait Hunyadi Mátyástól kapta még a XV. században, s ahol 1941-ben még 92%-ban magyarok laktak – hallgatott el rövid hatásszünetet tartva. – Él ott egy Ronnie König nevű négyhúros fazon, aki 2007-ben alapította céhét Signum Regis néven. Olvassatok csak utána ti magatok!

Nos, a krónikák szerint a 2008-as debütalbumot Gören Edman énekelte fel, a harmadik "Exodus” című konceptalbumra viszont különböző vendégénekesek kaptak meghívást. 2014-től Mayo Petranin vette át a kormányzást a vokál mikrofonok felett. Az események 2019-ben Mayo távozásával és a brazil Joao Jota Fortinho énekes érkezésével fordultak komolyabbra, akivel ráfordulva a "The Seal of a New World" című albumra, elnyerték a szélesebb rétegekben szántó elismertséget is. Az albumon szereplő "Fly Away”, "Prisoner's Elegy” vagy a "Let Freedom Ring” nem igényelnek különösebb magyarázatot a komponálási készség és az előadásmód minőségét illetően.

Alább a "Flag of Hope” EP címadó szeánsza 2021-ből a banda keresztmetszetéhez és a vendégénekesek (nem akárkikről van ám szó!) bemutatásához:

 

A 2023-ban érkező albumra azonban még nagyobb fokozatra kapcsoltak.

Először is visszatértek a korábban három albumukat már megjelentető Ulterium Records-hoz, jelentsen ez bármit is, bevallom, még csak hallomásból sem rémlett a kiadói név, egyedül a csűrjükben fellelhető Theocracy hatott ismerős fogatként eddig.

Ezúttal az előző album borzasztó grafikáján is sikerült végre túllépniük. A német Uwe Jarlingot (Grave Digger, Mystic Prophecy) kérték fel a művészeti elragadtatás érdekében, aki sikeresen rehabilitálta a banda ikonikus King Rexét a gonosz erői ellen vívott ádáz harcában, s egyúttal bennünket is arra ösztönöz, hogy álljunk mögé e nemes küzdelemben.

Példának okaként, diadalittasan bevonult harci szekerén, babérkoszorúval a fején Jacob Hansen, aki korábban is ejtett már kisebb-nagyobb bemetszést az együttes ilyen-olyan felvételeiben, de most türannoszként foglalta el a „diktátori” pulpitust és egymaga vezényelte le az aktuális pártkongresszust: egyszerre producelt, mixelt és maszterelt mindannyiunk kirobbanó örömére.

A produkciót hallgatva hihetetlennek tűnik, hogy mindez áttételesen hozzánk is kötődhet, legalább történelmileg, miközben elmorzsolunk néhány könnycseppet a jóreményű honi Wisdom Európán átívelő szárnycsapásai felett és alatt ábrándozva.

S hogy mit találunk az „Undivided” kincsesládájában?

Például, a legendás Dionysosból ismert Olaf Hayert idéző vokálmunkát Jotától.

Vagy progresszív elemekkel díszített tradicionális dallamos power metalt, elsősorban a klasszikus Gamma Ray és  Helloween szerelőaknájából Kai Hansen hagyományőrző magasztalásában, nem mellesleg a korai Avantasia és Stratovarius kreativitást tápláló emlőit is cuppogtatva.

És mindehhez alaptartozékként megkapjuk az epikus atmoszférát, a neoklasszikus árnyalatokkal megspékelt grandiózus gitár vs. szinti párbajokat, egy ereje teljében duzzadó ritmusszekciót, és Malmsteen hagyatékának műértő gondnokságát Filip Kolus virtuóz gitárjátékában.

Lessétek csak meg a "Daniels Prophecy” remekbe szabott látványvilágú videóját! Epic!

Utólag visszagondolva, azért megdöbbentem, mikor először nyomtak tarkón az itt látottak-hallottak, attól függetlenül, hogy mennyire hasogatok szőrszálakat az innováció, az egyéni kulinária, és a világmegváltás témakörében.

S ha már így alakult, a hátteret és elfogultságomat is figyelembe véve, legyen hát az "Undivided”-é a Év Albuma billog a 2023-as év össztermésében és a stílus zsizsikrajának átrostálásában.

– Ahogy az ocsú elválik a búzától, úgy döntésem legyen a rövidtávú karma martaléka, és a hosszútávú karma bölcsessége – kuvikolt bele a sötét éjszakába Hedwig, majd elrugaszkodva a banyatölgy ágáról, nagy ívben ráfordult a Párkány felé vezető északi áramlatra…

A varjak pedig csak ülnek tovább az ágon, egy szép hosszú ágon, föl-he-he-he, le-he-he-he, mivel egy szellő hintáztatja az ágat...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://solarplexus.blog.hu/api/trackback/id/tr418295717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
HALLGATNI ARANY!
süti beállítások módosítása